language flag
  • Over ons
U bevindt zich hier: HomeHistorie

Historie

1946 - 1982 
Freerk Lode begint met de firma Lode als eenmansbedrijf aan de Oosterstraat 38 in Groningen. Enkele jaren later wordt Lode’s Instrumenten opgericht. Kort daarna wordt er begonnen met het ontwikkelen en produceren van ergometers. Daarnaast is het bedrijf een instrumentenmakerij met tal van producten (o.a. voor medische toepassingen).


  
   Freerk Lode met oude lijst

1983
Lode Holding (met dochter Lode) wordt opgericht door plaatselijke aandeelhouders en is een doorstart van Lode’s Instrumenten. Het bedrijf wordt verhuisd naar de Protonstraat in Groningen. 

    Lode for life ump 442x145     


1984 - 1991
In 1984 wordt Lode overgenomen door de Amerikaanse multinational AH Robins Co. Nu Lode onderdeel is van een Amerikaans concern, wordt wereldwijde export opgezet. Ook gaat Lode producten van haar Amerikaanse zusterbedrijven distribueren in Europa. American Home Product Co., een groot beursgenoteerd Amerikaans concern, koopt AH Robins Co. en daarmee ook Lode. Lode verhuist in 1988 naar Zernike Science Park om zich te vestigen op Zernikepark 16.

  
  
  Gebouw zwart-wit goed


1992 - 2002
In 1992 neemt het management Lode over en daarmee is Lode weer een zelfstandig Nederlands bedrijf. In 1994 wordt Lode Holding haar kwaliteitsysteem o.a. met betrekking tot medische hulpmiddelen voor het eerst gecertificeerd. Dynavit, een Duitse ergometer fabrikant, wordt in 1997 overgenomen. De productie van Dynavit wordt kort daarna verhuisd naar het Zernikepark.

 

  201307111309 - A verkleind


2003 
Lode Holding start een eigen distributiebedrijf van professionele medische en arbeidshygiënische meetmiddelen voor Nederland, namelijk ProCare.

De directe verkoopactiviteiten in Nederland van Lode en de handelsactiviteiten van de Koenders Groep in Almere worden ondergebracht in ProCare.  Voor de verschillende doelgroepen van ProCare worden periodiek seminars en (gecertificeerde) cursussen georganiseerd. Later wordt binnen ProCare tevens het aanbod van technische dienstverlening volledig ingericht.

   
   procare-logo


2005
Lode Holding start Umaco. Umaco houdt zich als gespecialiceerd productontwikkelingsbureau bezig met specifieke ontwikkelingen voor klanten in de Life Science sector.

   

   umaco-logo


2007 - 2008
In 2007 wordt het gebouw van Lode Holding. uitgebreid met 700 m2. In 2008 neemt Lode Holding loopbandenfabrikant Bonte Technology over en verhuist ook deze productie naar het Zernikepark. Het pand aan het Zernikepark 16, Groningen, wordt na de bouw van een 2e verdieping en een renovatie van het oude gedeelte met een open dag en een groots feest voor alle relaties geopend. Ook het 60-jarig bestaan van Lode, het 25-jarig bestaan van Lode Holding en het 5-jarig bestaan van ProCare worden tegelijk gevierd. 

  

   Feest - A

 

2009 - 2010
In 2009 neemt Lode Holding aXtion over. aXtion houdt zich bezig met innovatieve (zorg en welzijn) ICT-oplossingen. In 2010 verhuist aXtion naar het pand van Lode Holding op het Zernikepark in Groningen.  

In 2009 
wint Lode Holding de Groninger Ondernemersprijs! De jury prijst Lode Holding vooral vanwege haar innovatieve en internationale prestaties.

    
      axtion-logo

   Groninger ondernemersprijs - A

2011 - 2013
Deze periode staat in het teken van diverse succesvolle marktintroducties en een sterk groeiend aantal samenwerkingen met diverse kennisinstellingen. Daarnaast is de aanwezigheid op verschillende belangrijke congressen, tentoonstellingen en internet platforms in deze periode enorm toegenomen. 

 

 

2014
Begin 2014 neemt Lode Holding Biometrics Motion over. Biometrics Motion is succesvol op het gebied van kennisintensieve meetapparatuur voor biomechanische metingen, zoals o.a. gebruikt worden in bewegingslabs. Hierdoor heeft het bedrijf een compleet aanbod van bewegingswetenschappelijke meetapparatuur verworven. In de loop van 2014 zijn alle activiteiten van Biometrics Motion geïntegreerd in de dochters Lode en ProCare.

       Biometrics